Aale: huoleton oboisti

Alun perin Aale Lindgrenistä (s. 1951) piti tulla laulaja. Salaa lastenkodissa klassista musiikkia kuunnellut romanipoika pääsi opettajan kannustamana soitto-oppiin ja päätyi armeijan soittokuntaan. Siellä omaksi soittimeksi tuli oboe, jota Aale pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan ja sen jälkeen soittamaan 43 vuoden ajaksi Helsingin kaupunginorkesteriin.

Kirjailija ja toimittaja Marissa Mehr on koonnut oboistin tarinan syvälliseksi ja hauskaksi elämäkerraksi. Kirja käsittelee kohdettaan monisärmäisenä, lämpimänä ja humoristisena taiteilijana, jonka muistiin on tallentunut elämältä maistuva kirjo kokemuksia lapsuusvuosista kypsään taiteilijuuteen. Muistoja sävyttää Aalen ainutlaatuinen huumori, joka saa elämän mollisävytkin soimaan hieman duurimmin.


Aale. Huoleton oboisti
Aviador Kustannus
Julkaistu: Lokakuu 2021
ISBN 978-952-381-019-8
Kansi: Matti Vuohelainen


Kirjasta sanottua

”Mehr on tehnyt selvästikin huolellista taustatyötä päästäkseen lähelle kohdettaan. Lindgrenin vuolaiden repliikkien kautta kirja tuo hersyvästi esiin hänen monisärmäisen, hurtilla huumorilla ja monilla hyveillä varustetun sanavalmiin persoonansa ja taiteelliset ambitiot. […] Kirjan ansio on, ettei Mehr nosta kohdettaan jalustalle lankeamalla monien elämäkertojan tapaan liialliseen ihailuun.” Rondo Classic

Kritiikit

Rondo Classic 1/2022